0 3 min 8 mths

Taffelplanter er meget populære som hækplanter. Normalt anvendes den almindelige Taks (Taxus baccata) eller Taxus-arten ”Hicksii” som hækplante. Taxus kan blive meget gamle; den ældste Taxus er anslået til at være 1500 år gammel. Men det er ikke grunden til, at Taxus er populær som en hækplante.

Egetræer er gode hække, fordi de vokser langt og tæt. Selv om de ikke vokser særlig hurtigt, kan de under gunstige forhold blive 20-25 meter høje som enkeltstående træer. Eiben er en god hæk, fordi den ikke har problemer med rodkonkurrence. De er også meget kompatible med afskæring af et nåletræ.

Pleje af Taxus hæk

Egehække er populære, fordi Taxus-planterne bliver enormt høje og tætte, så de giver et godt privatliv i haven. Desuden er en taks ikke særlig krævende, når det gælder plads. Den kan lide at stå i skygge til halvskygge og vokser på alle jordtyper.

Egehække har det ikke godt med vandmætning. På en let og sandet jord er det bedst at tilføre noget gødning, der giver taksene gode næringsstoffer. Som f.eks. kompost om foråret. Hvis det er tørt i lang tid, både om sommeren og vinteren, skal du vande din taks godt.

Det anbefales at beskære en takshæk mindst én gang, og det skal ske omkring årets længste dag. Egetræer er meget brugervenlige, når de skal beskæres. Du kan endda beskære dem tilbage til det gamle træ. De er også meget velegnede til formklipper.

Beplantning af en if-hæk

Når du planter en takshæk, er det bedst at holde en planteafstand på 3 til 5 planter pr. meter; dette afhænger naturligvis af planternes størrelse. Sørg for, at du ikke planter planterne for dybt ned i jorden, og sørg for, at den nye egehæk får nok vand. Det bedste tidspunkt at plante en takshæk er tidligt om foråret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *